Balansboll

 

 

 

Varför träna balansboll?

 

Balansboll används som en viktig del i behandlingen då man rehabiliterar hundar. Balansbollen används också i friskvårdsyfte för att stärka och förbättra hundarna inför olika hundsporter och därigenom minska skaderisken.

 

Utan bra rygg- och bukmuskulatur riskerar hunden skada sig. Oftast i ryggmusklerna men även andra delar av kroppen. Om hunden har dåliga ryggmuskler får bakbenen jobba mer vilket kan resultera i att det så småningom uppstår problem eller skador i bakbenen. Många hundar med dåliga rygg- och bukmuskler har svårt att få bakbenen ordentligt under sig för att kunna hoppa på ett bra sätt.

 

Träning på balansboll bygger upp hundens rygg- och bukmuskler, samtidigt som man tränar balans och proprioception. Du får en starkare och smidigare hund. Hunden stärker muskler, koordination och självförtroende. Får en ökad styrka, rörlighet, balans, kondition, motivation och kontaktträning. Du får en levnadsglad hund som har god marginal när eventuell försämring uppstår.

 

 

Det finns flera olika sorters träningsbollar

 

FitPAWS Peanut Träningsboll

FitPAWS Peanut Bollen är en peanut-formad stabilitetsboll, som är speciellt designad till styrketräning för hund. Bollen används till styrketräning av sport- och brukshundar, samt till rehabilitering. Den unika formen av bollen begränsar dess rörelse till fram och tillbaka eller från sida till sida, vilket är viktigt för hunden som inte är van till denna typ av träning.

 

FitPAWS Egg Träningsboll

FitPAWS Egg bollen är en mer krävande boll än Peanut bollen på grund av bollens utformning, som gör att den rullar i flera riktningar. Denna boll är lämplig till mer avancerad träning av te x kroppsuppfattning och kroppskännedom. Bollen kan även användas till styrketräning och till att förbättra hundens balans och koordination, samt stabilisera svaga områden.

 

FitPAWS Donut Träningsboll

FitPAWS Donut bollen kan användas som ett träningsredskap eller till styrketräning av mindre hundar, som kan känna sig överväldigade av Peanut bollen eller Egg bollen. Den kan även användas till viktbärande träning. FitPAWS Donut ger en måttlig balansträning. Den breda basen ger mer stabilitet än en rund boll. Bollen är ca. 30cm hög när den är uppblåst till maximal storlek.

Ju mer uppblåst FitPAWS Donut bollen är, desto mindre kommer den röra sig och mindre utmanande kommer det vara för hunden. Ju mindre uppblåst Donut bollen är, desto mer dynamiskt kommer den röra sig och mer utmanande blir det.

 

FitPAWS Peanut bollen är ett bra val för nybörjaren och till viktbärande övningar, då Peanut bollens unika form ger en bättre balans i övningarna och bollen kan rulla fram och tillbaka.

 

FitPAWS Egg bollen är ett bra val till mer avancerade styrketräningsövningar, då bollen är mer ostabil än peanut bollen och den rullar i flera riktningar.

 

 

 

 

Daniellas Hundhälsa

Friskvård & Rehabilitering

 

 

Balansboll

 

Tränar du på hög nivå, men når inte riktigt ända fram? Skadar sig din hund gång på gång? Är din hund skadad eller har muskel- led- eller ryggproblem? Minska skaderisken genom att börja träna din hund på balansboll. Där stärker hunden de stabiliserande musklerna som ger det där sista för att räcka hela vägen fram.

 

Många hundar med svaga rygg- och bukmuskler har svårt att få bakbenen ordentligt under sig för att kunna

hoppa på ett bra sätt.

Stärka svaga leder

Höfter (HD, artros)

Armbågar (AD, artros)

Bogleder (OCD , artros)

Hasleder (OCD , artros)

Knäleder (patella, korsband)

Handleder (artros, instabilitet)

Tåleder (artros)

Frakturer till angränsande leder

 

Ryggproblem

Spondylos

Diskbråck

Muskelatrofi

Nedsättning av posturala reflexer

 

Muskelproblem

Bygger upp en jämn muskulatur efter skador, olyckor eller en lång tids snedbelastning.

 

Friskvård

För att bygga en stark, smidig hund som lättare klarar sig utan skador i framtiden

 

Balansbollsträning ökar/förbättrar

 

  • Styrka i muskler
  • Rörlighet/smidighet
  • Balans
  • Koordination
  • Proprioception
  • Kondition
  • Motivation
  • Kontakt
  • Självförtroende

 

 

Kort och gott en stark, hållbar, glad hund med gott självförtroende och som tycker om att göra saker tillsammans med dig som ägare.

 

Säkerhet

 

Ha ALLTID kontroll på bollen så den inte kan rulla iväg.

Var två personer i början så ni alltid har kontroll så hunden inte skadar sig eller blir skrämd.

Kurs i Balansbollsträning

(ett tillfällen á 60 minuter) 800 kr

 

Tränar du på hög nivå, men når inte riktigt ända fram? Skadar sig din hund gång på gång? Är din hund skadad eller har muskel- led- eller ryggproblem? Höj prestationsnivån ytterligare och minska skaderisken genom att gå en kurs i Balansboll. Där lär du och din hund er hur ni stärker de stabiliserande musklerna som ger det där sista för att räcka hela vägen fram.

 

Copyright Daniellas Hundhälsa Friskvård & Rehabilitering © All Rights Reserved.