Hundmassage

Daniellas Hundhälsa

Friskvård & Rehabilitering

 

Hundmassage

 

Massage för hunden ger välbefinnande precis som för oss människor. Dessutom är massage ett redskap för att hitta muskelspänningar som kan dölja smärta och behandla muskelproblem som lätt uppkommer under träningspass, lek och stress i vardagen. Det bästa en hundägare kan göra är att upptäcka dessa problem i god tid för att kunna åtgärda dem. Massage är ett utmärkt komplement till den traditionella veterinärvården och skall därför aldrig ersätta den. Som hundägare har vi ett stort ansvar för våra hundars hälsa eftersom det är vi som bestämmer hur hunden skall leva. Våra hundars levnadssätt är ofta onaturligt om man jämför med dess förfäder vilket medför ett onaturligt slitage på hundens kropp.

 

 

Massage har många positiva effekter

 

Ökad blodcirkulation

Massage ökar blodcirkulationen som i sin tur medför att muskler, bindväv, benväv och inre organ ökar sitt syre- och näringsupptag. Musklerna blir mjukare och muskelfibrernas spänst ökar vilket ger en ökad smidighet.

 

Påskyndar lymfcirkulationen

Lymfan är en trögflytande vätska som hämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna. Massage sätter fart på lymfans flöde och får ut kroppens slaggprodukter snabbare. Eftersom lymfsystemet utgör en del av immunförsvaret blir hunden mer motståndskraftig mot sjukdomar genom regelbunden massage. När lymfvätskan rinner snabbare förhindras ödem (vätskeansamlingar som ger svullnad).

 

Sänker blodtrycket

Massage sänker blodtrycket genom påverkan på det autonoma nervsystemet. Blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet rinner lättare. Hunden blir mindre stressad och nervös. Hunden slappnar av.

 

Smärtlindrande

Massage och beröring är viktigt för hundens välmående, förutsatt att det utförs på ett bra sätt och på hundens villkor. Massage ger smärtlindring genom ökad insöndring av oxytocin och endorfin.

 

Utsöndring

Hundens utsöndringsorgan påverkas. Hunden måste kanske kissa eller bajsa direkt efter behandlingen eftersom njurar och tarmar kommer igång.

 

Muskler och senor blir elastiska

Hunden får en större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som blir stelare, speciellt i höftlederna får hjälp av massagen.

 

Frisk och glansig päls

Genom ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar får hunden en frisk och vackert glansig päls.

 

Håller kroppen i bättre fysisk kondition

Ökar hundens prestation med 20%. Forskning visar att massage leder till att den ärrvävnad som uppstår efter en skada bibehåller sin elasticitet. En trött muskel återhämtar sig mycket snabbare om den masseras än om den får vila.

 

När ska hunden inte få massage?

Om hunden har akuta sår, inflammationer, infektioner, feber, blödningar, hudeksem som smittas eller varar, cancer, chock, akut epilepsi, dräktighet, hjärtproblem eller äter vissa mediciner. Man skall även avvakta fem dagar efter vaccination och avmaskning.

 

När behöver hunden massage?

Massage är inte bara till för rehabilitering, det är vanligare att man använder massage som förebyggande vård eller enbart för att öka välbefinnandet hos sin hund.

Besvär som behandlas med massage är spända muskler, träningsvärk och uttröttade muskler men även ledvärk, stelhet, hältor av olika slag, artros/artrit, rörelseinskränkningar/störningar, osteokondros, muskelknutor och svullnader, dålig cirkulation, ödem. Stress, nervositet, rädsla, vid ensidig eller hård träning, ärrvävnader, samt vid mag- och tarmproblem.

 

Vad kan hända efter massage?

En vanlig reaktion är att hunden blir öm i musklerna, framförallt hundar som får sin första behandling. Kontrollera att ömheten ger med sig. Vänta ytterligare någon dag och massera igen. Ibland kan man råka ut för att smärtorna flyttar sig. När man har behandlat och löst upp musklerna som kompenserat det skadade området så kommer det riktiga problemet att visa sig.

 

Hunden kan bli förkyld eller utveckla någon form av infektion. Det beror troligtvis på att kroppen burit på virus och bakterier utan att sjukdomen brutit ut. I sådana fall är det positivt att sjukdomen drivs ut ur kroppen även om man ibland måste ta till mediciner för att lindra.

 

Det kan ta några behandlingar innan hunden accepterar massage så man måste räkna med att det tar 3-5 gånger innan vi kan se något resultat. Hunden kan bli stel och få lite träningsvärk i några dagar efter en behandling men det är ett gott tecken på att det gett resultat.

 

En ovanlig reaktion är att massagen utlöser en histaminfrisättning, vilket kan bidra till en allergisk reaktion. Normalt försvinner reaktionen inom ca en timme, men annars kan man behöva ge hunden antihistamin hos en veterinär.

 

Att tänka på före en massage

 

  • Välrastad hund
  • Hunden bör inte ha ätit precis före behandling, låt det gå minst en timme
  • Äter hunden medicin bör du rådgöra med veterinär före massage
  • Har du vidare funderingar hör av dig så kan vi reda ut det tillsammans

 

Att tänka på efter en massage

 

  • Efter en massagebehandling är kroppen trött och ska inte utsättas för fysisk aktivitet.
  • Hunden kan vara extra törstig och lite frusen. Hunden måste kanske kissa eller bajsa direkt efter behandlingen eftersom njurar och tarmar kommer igång.
  • Därefter bör man erbjuda hunden en lugn kväll hemma.

 

Hur lång tid tar det?

 

En behandling kan vara olika lång beroende på om hunden är van eller ovan vid massage, hur lätt den blir rastlös och hur gammal den är. Även en kortare behandling kan vara mycket effektiv.

 

En normallång behandling är 30-45 minuter

 

Standardprismall

 

Första besöket (60 minuter) 600 kr

Undersökning av hund och behandlingsupplägg.

 

Andra besöket (45 minuter) 460 kr

Uppföljning och behandling

 

Klippkort (bundet till ägare)

Fem gånger 45 minuter 2000 kr

Tio gånger 45 minuter 3600 kr

 

Om ni har flera hundar som behöver behandling och inte önskar utnyttja klippkorten så debiteras timpenning om 600 kr/timma.

 

Medicinsk Laser

I de fall där vi endast skall behandla med laser styrs priset av hur stort område som behöver behandlas. En vanlig tidsåtgång är 20 minuter och ett pris på 350 SEK

 

 

Kurs i Hundmassage för hemmabruk

(två besök 90 minuter) 1000 kr

 

Hundmassage är det perfekta sättet att hålla din hunds muskler och leder i trim. Det är också ett fantastiskt sätt att fördjupa din kontakt med din hund. För en frisk hund så räcker det oftast med den vardagsmassage som du själv kan ge. Vi erbjuder en kortare utbildning som är fokuserad på muskellära och de grundläggande massagegreppen som du själv kan ge din hund.

Copyright Daniellas Hundhälsa Friskvård & Rehabilitering © All Rights Reserved.